HUS & HJEM

Velg riktig belysning

Å velge rett belysning kan være vanskelig, men våre elektriker hjelper deg med alle typer belysning, både inne og ute.

Belysningen skal både være praktisk, fremheve detaljer, og skape god stemning. Derfor bør du bruke litt tid på å planlegge belysningen, så du får den effekten du ønsker.

Hva bør du tenke på?

Belysning har en betydelig innvirkning på et rom og kan påvirke atmosfæren, funksjonaliteten og estetikken på følgende måter:

Stemning og atmosfære
Belysning spiller en viktig rolle i å skape ønsket stemning og atmosfære i et rom. For eksempel kan varmt og dempet lys skape en avslappende og koselig atmosfære, mens sterkt og kaldt lys kan gi en mer energisk og produktiv atmosfære. Riktig belysning kan bidra til å forbedre komfortnivået og skape ønsket stemning for ulike aktiviteter og anledninger.

Funksjonalitet
Riktig belysning er avgjørende for å oppnå riktig funksjonalitet i et rom. Hvert rom har spesifikke behov når det gjelder belysning. For eksempel trenger et kjøkken godt og jevnt lys over arbeidsflater, mens et lesesone i stuen kan dra nytte av en målrettet leselampe. Belysning kan bidra til å forbedre sikkerheten og effektiviteten i et rom ved å gi tilstrekkelig lys for ulike oppgaver og aktiviteter.

Estetikk og design
Belysning spiller en viktig rolle i å fremheve og komplimentere rommets estetikk og design. Riktig bruk av belysning kan bidra til å fremheve arkitektoniske detaljer, kunstverk eller spesifikke områder i rommet. Belysning kan også brukes som en designfunksjon i seg selv, med ulike typer armaturer, lamper og plassering for å skape visuelle effekter og interesse.

Romfølelse og romopplevelse
Belysning kan påvirke oppfatningen av romstørrelse, høyde og proporsjoner. Riktig bruk av belysningsteknikker som lysfarge, lysstyrke og retning kan skape illusjoner og visuelle effekter. For eksempel kan godt plassert belysning langs veggene gi en følelse av romlig dybde, mens belysning som lyser opp taket kan gi en opplevelse av høyere takhøyde.
Samlet sett kan belysning dramatisk endre utseendet, følelsen og funksjonaliteten til et rom, og det er derfor viktig å vurdere nøye hvordan belysning brukes for å oppnå ønsket resultat.

Belysning på soverommet skal være funksjonell, men også skape en avslappende atmosfære. Derfor bør du vurdere ulike typer belysning som kan justeres etter behov. For eksempel kan du ha en generell belysning for å lyse opp hele rommet, en leselampe ved sengen og en dempet belysning for en mer avslappende stemning.

Type belysning
Når du velger belysning til soverommet, bør du velge lyspærer med varme farger, som gir en mykere belysning og skaper en avslappende atmosfære. Unngå kaldt, blåaktig lys som kan forstyrre søvnen.

Plassering
Plasser belysningen på strategiske steder, som ved sengen, i hjørnene eller ved skapdørene. Det er også viktig å vurdere om belysningen kan justeres, slik at du kan tilpasse den etter behov.

Dimmere
Vurder å installere en dimmer på belysningen på soverommet, slik at du kan justere lysstyrken og skape den ønskede stemningen. Dette kan også hjelpe deg med å tilpasse belysningen etter behovene dine, og redusere strømforbruket.

Stil
Belysning kan også påvirke stilen og utseendet på soverommet. Velg belysning som passer til resten av interiøret og som skaper en sammenhengende stil.

 

Belysning på badet skal være funksjonell og lyssterk nok til å gi tilstrekkelig lys til aktiviteter som barbering, sminking, og annen personlig hygiene. Velg belysning som gir et klart og jevnt lys, slik at du unngår skygger og blending.

Fuktighet
Badet er et fuktig miljø, så det er viktig å velge belysning som er spesielt designet for fuktige områder. Sørg for å velge lamper og lysarmaturer som er merket som egnet for bruk på badet og som er vanntette eller fuktsikre.

Plassering
Plasser belysningen på strategiske steder, som over speilet, ved dusjen og badekaret og langs med vasken. Dette vil sikre god belysning på viktige områder og gi deg tilstrekkelig lys til de daglige aktivitetene dine.

Stil
Belysning kan også påvirke stilen og utseendet på badet. Velg belysning som passer til resten av interiøret og som skaper en sammenhengende stil.

Energibesparelse
Vurder å installere LED-lys eller andre energieffektive lyskilder på badet, slik at du kan redusere strømforbruket og kostnadene dine. LED-lys er også holdbare og har lang levetid, noe som gjør dem til en god investering på lang sikt.

 

Belysning på kjøkkenet bør være funksjonell og gi tilstrekkelig lys til matlaging, kutting av ingredienser og andre kjøkkenaktiviteter. Det er viktig å ha god belysning over arbeidsflater som benkeplater og komfyr, slik at du har godt syn og unngår skader.

Lysstyrke
Kjøkkenet krever vanligvis en høyere lysstyrke enn andre rom i huset. Velg belysning med høy lumen-verdi for å sikre tilstrekkelig og jevn belysning. Det kan være lurt å kombinere ulike lyskilder, for eksempel taklamper, underhengte lamper og spotlights, for å oppnå en god balanse av lys i hele kjøkkenet.

Plassering
Plasser belysningen strategisk for å gi best mulig lysdekning på arbeidsflater og kjøkkenutstyr. Over benkeplater og komfyr bør du ha direkte belysning for å unngå skygger. Underhengte lamper eller spotlights kan være effektive over kjøkkenøya eller spisebordet.

Fargetemperatur
Velg en fargetemperatur som passer til kjøkkenets funksjon og stil. Kjøkkenbelysning med en fargetemperatur på rundt 2700-3000 Kelvin gir en varm, koselig atmosfære, mens en høyere fargetemperatur på 3500-4000 Kelvin gir et mer energisk og konsentrert lys.

Energibesparelse
Vurder å installere energieffektive lyskilder som LED-pærer. LED-lys er mer energieffektive og har lengre levetid enn tradisjonelle lyskilder. Dette kan bidra til å redusere strømforbruket og kostnadene på lang sikt.

Dimmere
Installer gjerne dimmere på belysningen i kjøkkenet. Dette gir deg muligheten til å justere lysstyrken etter behov og skape ulike stemninger, enten det er funksjonelt arbeidslys eller dempet belysning for en koselig atmosfære ved middagsbordet.

Ønsker du belysning for sikkerhet og trygghet, dekorative formål eller for å skape en hyggelig atmosfære? Identifiser de spesifikke områdene som trenger belysning, for eksempel inngangsparti, hage, terrasse eller gangveier.

Utendørsvurderinger
Utendørsbelysning utsettes for vær og klimatiske forhold. Sørg for å velge belysningsarmaturer som er spesifikt laget for utendørsbruk og som er holdbare og værbestandige. De bør være vanntette, tåle temperatursvingninger og være robuste nok til å motstå vind og fuktighet.
Belysningsstyrke: Vurder belysningsstyrken som kreves for ulike områder. For eksempel kan inngangspartiet og gangveier kreve mer lys for sikkerhet og orientering, mens hageområder kan ha mer dempet belysning for å skape en avslappende atmosfære. Velg belysning med riktig lumen-verdi og spredningsvinkel for å oppnå ønsket lysnivå.

Energibesparelse
Utendørsbelysning er vanligvis på i lengre perioder, så det kan være lurt å velge energieffektive alternativer. LED-lys er en populær og energieffektiv løsning som varer lenge og bruker mindre strøm enn tradisjonelle lyskilder.
Lyskontroll: Vurder ulike lyskontrollalternativer for utebelysningen. Dette kan inkludere bevegelsessensorer som aktiverer belysningen når noen nærmer seg, eller timer som styrer når belysningen skal være på. Dette kan bidra til å spare strøm og gi ekstra sikkerhet.

Estetikk
Husk å vurdere estetikken og designet til belysningsarmaturene. De skal harmonere med utendørsområdet og arkitekturen på eiendommen din. Velg stiler og materialer som passer til omgivelsene og skaper den ønskede atmosfæren.

Det kan også være lurt å rådføre deg med en elektriker eller belysningsdesigner for å få mer spesifikk veiledning og hjelp til å velge riktig belysning for ditt spesifikke utendørsområde.

Foto: Lyskomponenter

Spør oss om belysning

Kanskje du drømmer om downlights på badet, nytt utelys i hagen eller lys på loftet? Eller kanskje du har lyst til å styre lyset fra mobilen? Vi hjelper deg gjerne med å finne løsninger du er fornøyd med. 

Foto: SG Armaturen